Downloads

BLUSDEKENS IN DE MEDIA

VEBON laat zien hoe en waarvoor de blusdeken te gebruiken. Blusdekens zijn niet geschikt voor het doven van frituurbranden!

Oktober 2014

Een overzicht van de berichtgeving in de media inzake blusdekens in de periode december 2013 - januari 2014

Factsheet blusdekens van de NVWA -oktober 2014

31 oktober 2014 - Uit nader onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is gebleken dat blusdekens niet geschikt zijn om het huidige type frituurbranden te kunnen doven. Frituurbranden kunnen ontstaan bij het bakken van oliebollen, friet, kroketten, loempia’s, etc.

Factsheet blusdekens oktober 2014

Uitzending Radio 5 Vlam in de pan! Wat nu?

14 oktober 2014 - Erwin Schoemaker van VEBON is te gast in het programma Open Huis op Radio 5. Te beluisteren vanaf 21.00 minuten.

 

Video RTL Nieuws: Frituurbrand? Gebruik vooral geen blusdeken

13 oktober 2014 - Als de vlam in de pan slaat bij het frituren, gebruik dan vooral geen blusdeken om het vuur te doven. Met dit dringende advies komt de brancheorganisatie van brandveiligheidsproducten.

Flyer Aandacht voor brandveiligheid: blusdeken

Branchevereniging VEBON heeft een flyer uitgegeven over het veilig gebruik van blusdekens bij een beginnende brand.

Onderzoeksrapport TNO

TNO heeft op verzoek van VEBON als onafhankelijk instituut een bureau-evaluatie van de norm NEN-EN 1869 (1997) ‘Blusdekens’ uitgevoerd. Een conclusie is dat de norm een goede basis is, maar essentiële aanvullende eisen worden gemist. Via onderstaande link is het rapport te downloaden.
TNO Rapportage

December 2013 - Januari 2014

Een overzicht van de berichtgeving in de media inzake blusdekens in de periode december 2013 - januari 2014

Video VARA KASSA: Veel onduidelijkheid over levensgevaarlijke blusdekens

Is het een maand na de berichtgeving van de NVWA over onveilige blusdekens voor consumenten duidelijk welke dekens veilig zijn en welke niet.? In de uitzending van zaterdag 18 januari 2014 is Erwin Schoemaker, directeur VEBON, te gast en hij legt uit: "We hebben de leveranciers die door de NVWA op de hoogte zijn gesteld gevraagd zich bij ons te melden. Wij hebben niks gehoord. Daarom hebben wij bij de NVWA een Wob-verzoek ingediend om toch de namen bekend te maken." Ondertussen heeft de VEBON op frituurbrand.nl een lijst gemaakt met blusdekens die volgens de branchevereniging wel veilig zijn. "Wij hebben leveranciers gevraagd zich te melden met goede blusdekens voorzien van een testrapportage en certificaat. Dat gaat om dezelfde test als de test van de NVWA. Een aantal fabrikanten heeft dat gedaan en daarvan zeggen wij, die zijn veilig", aldus Schoemaker.  

Hoe kom ik erachter of mijn blusdeken veilig is?
Controleer de naam van de fabrikant op frituurbrand.nl. Staat de naam op de lijst dan kun je er volgens VEBON vanuit gaan dat jouw deken geschikt is voor het blussen van olie- en vetbranden. Staat jouw fabrikant er niet bij, neem dan contact op met de fabrikant en vraag om een testrapport. Krijg je dat niet, gebruik de deken dan niet. De Nederlandse Brandwondenstichting raadt nu aan helemaal geen blusdekens te gebruiken voor vet- en oliebranden. Volgens de stichting en ook de brandweer kun je de brand het best doven met een passende (pan)deksel. Voor overige branden kun je wel een blusdeken gebruiken. De VEBON adviseert een vetblusser voor het blussen van een vlam-in-de-pan, omdat bij gebruik van een deksel de kans op brandwonden weer groter is. De afstand naar de pan is veel kleiner en er is niet altijd een passende deksel voor handen. Neem geen risico is het advies!

Video RTL Nieuws: Zo'n blusdeken moet het gewoon doen

In de ochtenduitzending van RTL Nieuws aandacht voor de blusdeken die niet altijd veilig te gebruiken is voor het doven van olie- en vetbranden, zo blijkt uit onderzoek van de NVWA. VEBON reageert en geeft aan waar men op moet letten en welke blusdekens wel veilig zijn. Lees meer op de site van RTL Nieuws.

 

Bekijk de uitzending door te klikken op de afbeelding

Blusdekens

Video RTL Nieuws: Een op drie blusdekens vliegt in de fik bij keukenbrand

In de hafl acht uitzending van RTL Nieuws wederom aandacht voor blusdekens die niet altijd veilig zijn te gebruiken voor het doven van olie- en vetbranden. VEBON reageert en geeft aan waar men op moet letten en welke blusdekens wel veilig zijn en geeft aan dat een vetbrandblusser met F-klasse een goed en veilig alternatief is.

 

Bekijk de uitzending door te klikken op de afbeelding

Blusdekens 

Uitzending Radio 1 Veiligheid blusdekens

VEBON geeft een reactie op de berichtgeving van de NVWA over onveilige blusdekens.

Via onderstaand fragment is de uitzending terug te luisteren.

http://www.radio1.nl/popup/terugluisteren-uren/2013-12-23/13:00

Factsheet blusdekens van de NVWA

Bij het blussen van een olie- of vetbrand vatten 4 van de 12 onderzochte blusdekens vlam. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ook laat de steekproef zien dat veel van de onderzochte blusdekens tekortkomingen hebben in de constructie en de gebruiksaanwijzingen. het onderzoek en de bevindingen van de NVWA zijn na te lezen in onderstaande factsheet.

 

Factsheet blusdekens

Voorkom brand, maak uw huis veilig!

Met 15 woningbranden per dag in Nederland, is de kans op een woningbrand 1 op 1.300. Nederland kent jaarlijks gemiddeld zo’n 6.000 woningbranden met jaarlijks gemiddeld 600 gewonden. Ruim de helft van het aantal brandwondenslachtoffers die opgenomen worden in de ziekenhuizen hebben een ongeval meegemaakt met vuur of vlammen. Daarnaast is het inademen van rook een grote oorzaak van gewonden en doden.

U heeft slecht 3 minuten om te vluchten bij brand!

Door de meubels die wij in onze goed geïsoleerde huizen plaatsen is de tijd tussen het ontstaan van een woningbrand en het moment van een zeer grote brand gedaald van 17 minuten naar 3 minuten. Dit betekent dat u maximaal 3 minuten hebt om te vluchten bij brand in uw woning.

 

Bron: Nederlandse Brandwonden Stichting

Video F-Blusser - snel, veilig en effectief een frituurbrand blussen

Bekijk dit Youtube filmpje waarin getoond wordt hoe een frituurbrand met een Vetbrandblusser (F-Klasse) snel, veilig en effectief wordt gedoofd.

 

F-Klasse

 

 

Bron: Ajax Chubb Varel